Dla mnie rok szkolny już się rozpoczął, a co za tym idzie - konieczność zabierania ze sobą obiadów i szykowanie pudełek, żeby zjeść coś pożywnego pomiędzy zajęciami. Stąd też pomysł na posty o moich skromnych i bardzo prostych w wykonaniu lunchboxach.
Dzisiaj w moim pudełku
komosa ryżowa z pieczarkami, cukinią i jarmużem
Składniki:
- pół szklanki komosy ryżowej
- pieczarki
- cebula
- cukinia
- jarmuż
- przyprawy: kurkuma, słodka papryka, sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki wraz z cebulą smażę na maśle klarowanym. W tym czasie gotuję komosę ryżową (przedtem dobrze ją wypłukać, by pozbyć się goryczy) i cukinię (u mnie w parowarze). Gdy pieczarki zmiękną, dodaję jarmuż i smażę jeszcze 2-3 minuty i dodaję komosę z cukinią.